ogresfakti Publicēts: 2009-04-23 10:12:00 / Sabiedrība
Ziņot redakcijai
Latvijā turpina samazināties maizes patēriņš, tomēr iedzīvotāji neatsakās no rupjmaizes ēšanas, secināts pētījumā. Vislielākais patēriņa kritums ir saldskābmaizei, kam seko baltmaize un graudu maize.
Pēc Latvijas Maiznieku biedrības apkopotajiem datiem, pagājušajā gadā viens Latvijas iedzīvotājs gadā ir apēdis 50 kilogramus maizes. Rupjmaizi aptaujātie iedzīvotāji atzinuši apar visveselīgāko maizi. Iedzīvotāji uzskata, ka veselīga ir arī gaudu un sēklu maize, saldskābā maize un visbeidzot arī baltmaize.
Vērtējot maizes kvalitātes tendences, 23% aptaujāto iedzīvotāji uzskatīja, ka kvalitāte ir pasliktinājusies baltmaizei, 17% uzskata, ka gada laikā kvalitāte ir pasliktinājusies rupjmaizei, bet 16% uzskata, ka pasliktinājusies saldskābās maizes kvalitāte.
Galvenie kritēriji maizes iegādei ir cena, iepriekšējā pieredze jeb atkārtotais pirkums, ražotājs, derīguma termiņš un produkta vizuālais izskats. Pircējiem ir mazsvarīgs iepakojuma dizains.
Aptaujātie iedzīvotāji atzinuši, ka maize kā produkts viņiem asociējas ar brokastīm, maizes smaržu un garšu un maizes klaipiņu. Samērā izteikta spontānā asociācija par maizi ir arī kā par rupjmaizi. |