Fakti.lv
Autorizācija

Lietotājs:
    Parole:

Noderīgas saites:

slimību profilakses un kontroles centrs
  Publicēts: 2013-03-29  16:34:00 / Sabiedrība
 
 Ziņot redakcijai  

Tradicionālais Lieldienu ēdiens ola ir vērtīgām uzturvielām bagāts pārtikas produkts. Olu dzeltenumā ir A, E un B grupas vitamīni, nātrijs, kālijs, fosfors, kalcijs un dzelzs. Tomēr neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni, var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi, atgādina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

SPKC epidemiologi aicinām ievērot šādus profilakses pasākumus: uzturā vai kā ēdiena sastāvdaļu nelietojiet jēlas olas. Olas vārot, pilnīgi iegremdējiet tās ūdenī un vāriet septiņas minūtes. Olas glabājiet tikai ledusskapī, bet ieplīsušas olas, izmetiet. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas. Vienmēr ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi nomazgājiet rokas, traukus un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām.

Ja Lieldienu svinēšana bērnudārzos, skolās un darba kolektīvos tiek organizēta pēc svētkiem, esiet piesardzīgi – ja uz šiem pasākumiem plānojat ņemt līdzi krāsotas olas, jāatceras, ka brīvdienās nokrāsotās olas jau var būt bojātas. Uz pēcsvētku pasākumu iesakām līdzi ņemt svaigi krāsotas olas.

Lieldienās neatņemama svētku sastāvdaļa ir kopīgas ēdienreizes ģimenes vai draugu lokā. Nereti liela daļa ēdienu tiek pirkta lielveikalos vai citās sabiedriskās ēdināšanas vietās jau sagatavotā veidā. Tādēļ, iegādājoties produktus, pievērsiet uzmanību preces ražošanas un derīguma termiņam. Nepērciet produktus, kam beidzies derīguma termiņš. Neiegādājieties saldētus vai vēsumā glabājamus produktus, kas tiek glabāti ārpus aukstuma vitrīnām/ledusskapjiem (fasēta/jēla gaļa vai zivis, pagatavoti salāti un saldie ēdieni, piena produkti u.c.), un jau iepriekš gatavos ēdienus (gaļa/zivs, kartupeļi, rīsi, makaroni, mērces u. c.), kas tiek glabāti ārpus karstuma vitrīnām. Neiegādājieties produktus, kam ir bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats produkts.

Kārtīgi izcepiet, izvāriet vai grilējiet gaļu un zivis.

Pagatavotos ēdienus ilgstoši neuzglabājiet istabas temperatūrā, novietojiet tos ledusskapī, atsevišķos traukos.

Kārtīgi mazgājiet rokas pirms ēšanas, pēc publisku vietu un tualetes apmeklēšanas, ēdiena pagatavošanas un saskares ar mājdzīvniekiem. Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgātu rokas.

Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks saslimšanas iemeslu, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.

Lieldienās bieži vien nesam mājās bērzu zarus un pūpolus, tāpēc jāatceras, ka ar tiem mājās iespējams atnest arī pirmās ērces, tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.

Ievērojot Lieldienu tradīcijas, šūpošanās ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa, tomēr, nepiesardzīgi šūpojoties, var rasties sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai bērns nevarētu no tām izkrist.

Skolēnu brīvlaikā un brīvajās svētku dienās vecākus aicinām pastiprināti rūpēties par savu bērnu drošību — esiet informēti par to, kur jūsu bērns atrodas un ar ko nodarbojas.




Pievienot komentāru:     

   Vārds vai segvārds:*
  Skaitlis "7":*   
   Komentārs:*

    


Portāla Fakti.lv vadība neatbild par rakstiem pievienotajiem apmeklētāju komentāriem, kā arī aicina to autorus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā rakstu komentēšanas iespēja var tikt liegta.

        


 1. 

1
Aktuāli
Jaunākās ziņas
Arhīvs
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© JP. Visas tiesības rezervētas.  | Kontakti  | Reklāma portālā  | Komentāri portālā  | Autortiesības